Elupuude istutamine on suurepärane võimalus lisada oma aeda kena roheline element, mis loob privaatsust ja võib olla suurepäraseks taustaks erinevatele taimedele ja lilledele. Kuid enne istutamist on oluline teada mõningaid põhilisi samme, et tagada puu tervis ja elujõulisus. Selles artiklis räägime üksikasjalikult kõigest, mida peate teadma elupuude istutamisest.

Õige koha valimine

Esimene ja üks olulisemaid samme elupuude istutamisel on leida õige koht, kus puu istutada. Elupuud armastavad päikesepaistelist ja hästi kuivendatud mulda ning vältida tuleks märgasid ja varjulisi alasid. Samuti tuleks arvestada puu kasvupotentsiaaliga ja selle võimaliku mõjuga teistele taimedele ja ehitistele. Seega on oluline valida piisavalt suur ala, et tagada elupuudele piisavalt ruumi kasvamiseks.

Istutamise ettevalmistamine

Enne elupuude istutamist tuleks ala ette valmistada. Selleks tuleks eemaldada umbrohi ja muud taimed ning kaevata auk, mis on piisavalt suur, et mahutada elupuu juured. Auku sügavus peaks olema võrdne juurte pikkusega ja laius peaks olema kaks korda suurem kui juurte laius. Lisaks tuleks enne istutamist kontrollida mulda pH taset ja vajadusel seda parandada.

Istutamine

Istutamise ajal on oluline tagada, et elupuu juured ei oleks kuivad ega kahjustatud. Kui juured on kokku klompunud, tuleks need lahti harutada. Enne istutamist tuleks juuri leotada vees umbes 1-2 tundi. Asetage puu auku ja lisage muld nii, et juured oleksid täielikult kaetud. Tihendage muld kergelt ja kastke puu.

Hooldus

Pärast istutamist on oluline tagada elupuu korralik hooldus. Esimese kahe nädala jooksul tuleks puud regulaarselt kasta, et juured saaksid korralikult juurduda. Pärast seda tuleks elupuud kasta vastavalt vajadusele, olenevalt ilmastikutingimustest. Lisaks tuleks elupuud regulaarselt väetada, et tagada tervislik kasv ja õige toitainete tase.

Kokkuvõtteks

Elupuude istutamine on aeganõudev, kuid samas ka tervislik ja kasulik tegevus. Meie soovitus on kindlasti jälgida istutusjuhendit ning valida oma aeda sobivad taimed. Samuti tasub meeles pidada, et elupuu on üsna vastupidav ja kui talle piisavalt hoolt jagada, võib ta kasvada suureks ja tugevaks ning rõõmustada aiaomanikku aastakümneid.

Loodame, et meie artikkel oli teile abiks ning inspireeris teid oma aeda elupuid istutama. Kui teil on küsimusi või lisasoove, siis võite julgelt meie poole pöörduda. Soovime teile edu oma aia kaunimaks ja tervislikumaks muutmisel!

Categorized in: