Prantsuse õunakook on klassikaline Prantsuse magustoit, mis on saanud tuntuks oma maitsva mahlase õuna täidise ja krõbeda põhja poolest. Seda kooki on lihtne valmistada ja see sobib ideaalselt nii igapäevaseks magustoiduks kui ka pidulikuks sündmuseks. Prantsuse õunakooki on võimalik valmistada erinevate retseptide järgi, kusjuures üheks oluliseks koostisosaks on tavaliselt tume rumm.

Prantsuse õunakook on üks populaarsemaid magustoite Prantsusmaal ja seda on võimalik leida paljudest kohvikutest ja restoranidest. Kook on saanud oma nime just Prantsusmaalt pärit retsepti järgi, kusjuures erinevates piirkondades võib kooki valmistada erinevalt.

Kui soovid valmistada maitsvat ja krõbedat Prantsuse õunakooki, siis on oluline järgida retsepti täpselt ning kasutada kvaliteetseid koostisosi. Lisaks on oluline jälgida, et kook saaks piisavalt aega ja kuumust, et krõbeda põhja ja mahlase täidise saavutamiseks küpseda.

Prantsuse õunakoogi retsept

Prantsuse õunakook

Prantsuse õunakook on klassikaline prantsuse magustoit, mis on valmistatud õunte, või, jahu, muna, vanilli, küpsetuspulbri, suhkru, piima, soola ja rummi abil. See on lihtne ja maitsva koogi retsept, mida saab valmistada kodus.

Kooki valmistamiseks tuleb esmalt vooderda 24cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga ning määri küljed võiga. Seejärel sega kuivained omavahel. Vahusta munad suhkruga ning sega juurde rumm. Seejärel sega kuivained munavahu hulka ning lisa sulatatud või. Viimaks lisa tainale õunaviilud ja sega kõik läbi.

Küpseta kooki ahjus 175 kraadi juures umbes 40 minutit. Kook on valmis, kui selle pealispind on kuldpruun ning kook tundub küps. Lase koogil jahtuda enne serveerimist.

Kooki valmistamisel on oluline kasutada kvaliteetseid koostisosi. Näiteks kasuta nisujahu, mis sisaldab piisavalt valku ning küpsetuspulbrit, mis tagab koogi õige tekstuuri. Samuti võid kasutada parima maitse saavutamiseks tumedat rummi.

Kokkuvõttes on Prantsuse õunakook lihtne ja maitsva koogi retsept, mida saab valmistada kodus. Kooki valmistamisel on oluline kasutada kvaliteetseid koostisosi ning järgida retsepti hoolikalt.

Koostisosad

Prantsuse õunakook

Prantsuse õunakook on klassikaline magustoit, mida saab valmistada erinevate koostisosadega. Siin on üks retsept, mis sisaldab järgmisi koostisosi:

Taina koostisosad

  • 120 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ¼ tl soola
  • 2 suurt muna
  • 125 g suhkrut
  • 3 sl tumedat rummi, konjakit või Vana Tallinna
  • 100 g sulatatud võid
  • 4-5 suuremat hapukat õuna

Kate ja täidis

  • 250 g kohupiima
  • 1 muna
  • 1 sl tärklist
  • 100 g hapukoort
  • 1 tl vanillit
  • 4-5 hapukat õuna
  • 0,5 sidrunimahla
  • 1-2 sl suhkrut
  • 1 želatiinileht

Lisandid

  • Vaniljejäätis, vahukoor või jäätis serveerimiseks

Serveerimine

  • Küpsetuspaber
  • 25 cm küpsetusvorm

Küpsetamise juhised

  1. Kuumuta ahi 175 kraadini ja määri küpsetusvorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga.
  2. Sega kuivained omavahel.
  3. Vahusta munad suhkruga, siis sega juurde rumm ja sulatatud või.
  4. Lisa kuivained ja sega tainas ühtlaseks.
  5. Koori ja viiluta õunad. Kata tainaga.
  6. Sega kohupiim, muna, tärklis, hapukoor ja vanill. Vala segu õunte peale.
  7. Küpseta 45-50 minutit, kuni kook on kuldpruun ja täidis on hüübinud.
  8. Jahuta kook, seejärel kata õunaviilude ja sidrunimahlaga.
  9. Sulata želatiinileht väikeses koguses vees ning lisa suhkur. Sega segu õrnalt kooki peale.
  10. Serveeri koos vaniljejäätise, vahukoore või jäätisega.

Prantsuse ja Eesti õunakook

Prantsuse õunakook on sarnane Eesti õunakoogiga, kuid erinevused seisnevad taignas ja täidises. Prantsuse õunakoogi tainas sisaldab rohkem rummi ja täidis on valmistatud kohupiimast, muna ja hapukoorest. Eesti õunakoogi tainas sisaldab rohkem võid ja täidis on valmistatud hapukatest õuntest, suhkrust ja kaneelisegust.

Mahlane kook

Prantsuse õunakook on mahlane kook, mis sobib suurepäraselt magustoiduks või kohvikuks. Kooki saab serveerida koos vaniljejäätise, vahukoore või jäätisega. Kui soovid kooki säilitada, siis hoia seda külmikus kaetuna. Kooki saab ka külmutada ja hiljem sulatada.

Categorized in: