Rabarberikook on üks kevade kõige armastatumaid magustoite Eestis. Selle hapuka ja magusa maitse kombinatsioon on võitnud paljude südamed ning seda peetakse tõeliseks klassikaks Eesti köögis. Retseptid rabarberikoogile varieeruvad, kuid tavaliselt sisaldab see rabarberit, suhkrut, jahu ja võid. Kooki saab valmistada erinevates vormides, nagu näiteks plaadikook, rullbiskviit või põhjata kook.

Rabarberikook on suurepärane viis kasutada ära kevade esimesed rabarberid ja nautida nende värsket maitset. Kooki võib serveerida nii soojalt kui ka jahtunult, koos värskete marjade või jäätisega. Retseptid rabarberikoogile on lihtsad ja kiired valmistada ning sobivad suurepäraselt nii igapäevaseks maiustamiseks kui ka erilisteks puhkudeks.

Kui otsid ideid kevadiseks magustoiduks või soovid proovida midagi uut, siis rabarberikook on kindlasti hea valik. Selle hapukas maitse ja magus aroom on vastupandamatu ning kindlasti võid olla kindel, et see klassikaline magustoit võlub kõiki.

Rabarberikoogi põhikomponendid

Rabarberikook on magus ja hapukas kook, mis sisaldab endas kahte põhikomponenti – tainast ja täidist.

Tainas

Tainas on rabarberikoogi alus ja selle valmistamisel kasutatakse tavaliselt jahu, võid, suhkrut, muna ja küpsetuspulbrit. Tainas peaks olema pehme ja kergelt niiske, et kook oleks mahlane. Jahu võib asendada nisujahuga, mis annab tainale kergema tekstuuri.

Täidis

Täidis on rabarberikoogi süda ja sisaldab rabarberit, suhkrut, hapukoort ja kaneeli. Rabarberit tuleks lõigata väikesteks tükkideks, et see küpsemisel ühtlaselt jaotuks. Hapukoor annab täidisele kreemja tekstuuri ja tasakaalustab rabarberi hapukust. Mõnikord kasutatakse täidises ka kartulitärklist, et see oleks veelgi kooresem.

Kokkuvõttes on rabarberikook mahlane ja maitsev kook, mis sobib suurepäraselt suveks. Selle valmistamisel võib katsetada erinevaid koostisosi ja retsepte, et leida just endale sobivaim.

Rabarberikoogi valmistamine

Rabarberikook

Ettevalmistus

Rabarberikoogi valmistamiseks tuleb esmalt valmistada rabarberitäidis. Peske rabarberivarred ja lõigake need viiludeks. Seejärel pange rabarber suhkru ja vanilliekstraktiga sobiva suurusega potti ning tõstke keskmisele kuumusele. Kuumutage aeg-ajalt segades, kuni rabarber on pehme ja moodustab moosilaadse massi (20-30 minutit). Tõstke pott tulelt ja laske täidisel jahtuda.

Taina valmistamiseks sulatage või ja jätke see jahtuma. Seejärel mikserdage või vispeldage munad ja suhkur ilusaks ühtlaseks ja heledaks vahuks. Lisage vahustatud munadele jahtunud sulavõi ja segage läbi. Seejärel lisage jahu ja segage tainas ühtlaseks.

Võtke sobiva suurusega vorm ja määrige see võiga või kasutage vormi vooderdamiseks küpsetuspaberit. Suruge tainas võitatud vormi põhjale ja servadele.

Küpsetamine

Valage rabarberitäidis tainale ja asetage vorm ahjuplaadile. Küpsetage kooki ahjus temperatuuril 175 kraadi kuni kuldpruuniks (umbes 30-40 minutit). Võtke kook ahjust välja ja laske jahtuda. Serveerige soojalt või külmalt.

Rabarberikoogi serveerimine

Kui rabarberikook on valmis, tuleb see lasta jahtuda. Kooki serveerides on oluline meeles pidada, et rabarber on üsna hapukas ning seetõttu sobib selle juurde hästi magus lisand.

Üks võimalus rabarberikoogi serveerimiseks on lisada sellele vahukoort või jäätist. Vahukoor sobib hästi kooki peale lisamiseks, samas kui jäätis võib olla kooki kõrvale serveeritav magus lisand.

Enne vahukoore või jäätise lisamist on oluline lasta kookil täielikult jahtuda. Kui kook on liiga soe, siis sulab jäätis liiga kiiresti ning vahukoor ei säilita oma kohevust.

Teine võimalus rabarberikoogi serveerimiseks on kooki jahtumise järel lasta sellel täielikult jahtuda ning serveerida seda ilma lisanditeta. Sel moel on võimalik nautida rabarberi hapukust ning kooki ise on piisavalt magus.

Kui soovitakse rabarberikoogi juurde siiski midagi magusat lisada, siis võib proovida serveerida seda vanillijäätisega. Vanillijäätis sobib hästi rabarberi hapukuse tasakaalustamiseks ning annab kookile ka mõnusa magusa maitse.

Rabarberikoogi variatsioonid

Rabarberikoogi retsepti variatsioone on palju ning see võimaldab kõigil leida endale meelepärane maitseelamus. Siin on mõned erinevad retseptid, mida võib proovida.

Üks populaarsemaid rabarberikoogi variatsioone on biskviitkattega rabarberikook. See koogitüüp on kerge ja õhuline ning sobib hästi suviseks maiustuseks. Biskviitkatte saab valmistada traditsiooniliselt munadest, suhkrust ja jahust ning seejärel lisatakse peale rabarberitükid. Kook küpsetatakse ahjus, kuni biskviit on pealt kuldpruun ning rabarber on pehme.

Teine huvitav rabarberikoogi variatsioon on ida saviga rabarberikook. Ida savi on tervislik ja toitaineterikas koostisosa, mis sobib hästi tervislikuma rabarberikoogi valmistamiseks. Ida saviga rabarberikook on tavaliselt valmistatud täisterakaerajahust, mis annab koogile tervisliku ja kiudainerikka tekstuuri.

Martsipaniga rabarberikook on ka huvitav valik. Martsipan annab koogile magusa ja mandlise maitse ning sobib hästi rabarberiga kokku. Martsipaniga rabarberikooki saab valmistada traditsioonilise biskviidiga ning seejärel lisada peale rabarberit ja martsipani.

Kokkuvõttes on rabarberikoogi variatsioone palju ning igaüks võib leida endale sobiva maitseelamuse. Oluline on meeles pidada, et rabarberikook on suurepärane võimalus kasutada ära suvist rabarberisaaki ning valmistada midagi maitsvat ja tervislikku.

Nõuanded ja trikid

Rabarberikook on maitsev ja lihtne valmistada, kuid mõned nõuanded ja trikid aitavad seda veelgi paremaks muuta. Siin on mõned näpunäited, kuidas teha rabarberikooki kiiresti, kuidas kasutada sügavkülmutatud rabarberit ja kuidas kooki külmkapis hoida.

  • Kiire rabarberikook: Kui aega on vähe, siis võib kasutada valmis põhja ja täidise jaoks kasutada rabarberit, mida on juba eelnevalt tükeldatud ja suhkruga maitsestatud. Sellisel juhul võib küpsetusaega vähendada ja kook valmib kiiremini.

  • Sügavkülmutatud rabarber: Kui rabarberit ei ole võimalik värskelt kasutada, siis võib kasutada sügavkülmast võetud rabarberit. Enne kasutamist tuleb rabarber sulatada ja liigne vedelik tuleb ära kurnata. Sügavkülmast võetud rabarber on sageli pehmem ja vedelam kui värskelt korjatud rabarber, seega tuleks täidisele lisada vähem vedelikku.

  • Külm või: Enne taigna valmistamist tuleks või jahutada külmkapis, et see oleks võimalikult kõva. See aitab taignal paremini koos püsida ja vältida liigset murenemist.

  • Munavalge: Mõned retseptid soovitavad kasutada ainult munakollaseid, kuid munavalge lisamine taignale aitab kooki kohevamaks muuta. Munavalge lisamisel tuleb aga olla ettevaatlik, et tainas ei muutuks liiga vedelaks.

  • Ingver: Mõned retseptid soovitavad lisada rabarberikooki ka ingverit, mis annab kookile vürtsikama maitse. Ingverit võib lisada kas värskelt riivitult või jahvatatult.

  • Kook külmkapis: Kui rabarberikooki ei õnnestu kohe ära süüa, siis tuleks see hoida külmkapis. Kook säilib külmkapis kuni 3 päeva. Enne serveerimist tuleks kook aga toatemperatuurile lasta soojeneda, et see oleks mõnusam süüa.

Categorized in: