Ebaküdoonia on põhjamaades levinud viljapõõsas, mida tuntakse ka kui põhjamaist sidrunit. Taime viljad on hapukad, kuid suhkruga kihitatult sobivad hästi tee maitsestamiseks ning neist saab valmistada ka ilusat püreed ja tarretist. Ebaküdoonia perekonnas on mitu liiki, kuid kõige tavalisem on jaapani ehk näsaline ebaküdoonia.

Ebaküdoonia on külmakindel taim, mis talub hästi põhjamaiseid ilmastikutingimusi. Taime kasvatamine on suhteliselt lihtne ning see sobib hästi nii aedadesse kui ka parkidesse. Lisaks on ebaküdoonia viljad tervislikud ning sisaldavad rikkalikult C-vitamiini. Täisküpsed viljad on ka väga hea C-vitamiini allikas, täiesti võrreldav kibuvitsamarjadega. Toorena söömiseks on viljad muidugi liiga hapud, kuid neist saab imehead siirupit, marmelaadi, keedist.

Ebaküdoonia Kirjeldus

Põõsad Ja Võrsed

Ebaküdoonia (Chaenomeles) on roosõieliste sugukonda kuuluv põõsaste perekond. Põõsad võivad kasvada kuni 3 meetri kõrguseks. Ebaküdoonial on tugevad ja jämedad oksad ning puitunud võrsed. See taim on võimeline kasvama nii päikese käes kui ka varjus. Ebaküdoonia on kõige tavalisem Jaapanis, Koreas ja Hiinas, kuid seda kasvatatakse ka paljudes teistes maailma piirkondades.

Lehed Ja Õied

Ebaküdoonia lehed on tumerohelised ja läikivad. Lehed on lihtsad ja tervelt servaga. Õied on suured ja värvikad, ulatudes kuni 5 cm läbimõõduni. Ebaküdoonia õied võivad olla valged, roosad, punased või oranžid. Õitsemine algab tavaliselt aprillis ja kestab kuni mai lõpuni. Ebaküdoonia õied on atraktiivsed mesilastele ja teistele putukatele.

Ebaküdoonia

Viljad Ja Seemned

Ebaküdoonia viljad on tavaliselt rohelised, kuid küpsena muutuvad nad kollaseks või oranžiks. Viljad on umbes 3-5 cm läbimõõduga ja neil on õhuke nahk. Ebaküdoonia viljad on väga hapukad, kuid neid saab kasutada mitmel erineval viisil. Viljadest saab valmistada püreed, tarretist, siirupit ja marmelaadi. Ebaküdoonia viljad on rikkad C-vitamiini poolest ja neil on ka teisi tervislikke omadusi. Metsik ebaküdoonia viljad on tavaliselt väiksemad ja hapukamad kui kultiveeritud sortide viljad.

Ebaküdoonia seemned on väikesed ja kõvad. Need on tavaliselt mustad või pruunid ning neid saab kasutada kaunistustena või idandamiseks. Ebaküdoonia seemned on rikkad antioksüdantide ja tervislike rasvhapete poolest.

Ebaküdoonia Kasvukoht

Ebaküdoonia (Chaenomeles) on pärit Ida-Aasiast, peamiselt Hiinast, Koreast ja Jaapanist. Seetõttu on ta kõige paremini kohandunud kasvama just nendes piirkondades, kus ta on looduslikult levinud.

Ida-Aasia

Ebaküdoonia perekonna looduslik levila on Ida-Aasias, peamiselt Hiinas, Koreas ja Jaapanis. Seetõttu on ta kõige paremini kohandunud kasvama just nendes piirkondades, kus ta on looduslikult levinud.

Hiinas

Hiinas on ebaküdoonia levinud kogu riigis, kuid eriti palju kasvatatakse seda idaosas. Ta eelistab kasvamiseks viljakat, nõrgalt happelist ja pigem kergemat mulda.

Koreas

Koreas on ebaküdoonia samuti levinud kogu riigis, kuid eelistab kasvamiseks parasniisket ja huumusrikast mulda. Ta kasvab hästi päikeselises kasvukohas.

Jaapanis

Jaapanis on ebaküdoonia väga populaarne ilutaim, mida kasvatatakse nii aedades kui ka parkides. Ta eelistab kasvamiseks viljakat ja hästi kuivendatud mulda ning päikeselist kasvukohta.

Ebaküdoonia kasvab hästi ka Jaapani ebaküdoonia (Chaenomeles japonica) hübriidide ja lääneranniku ebaküdoonia (Chaenomeles speciosa) abil. Need taimed on kohandatud kasvama ka külmemates piirkondades, kus Jaapani ebaküdoonia ei pruugi hästi kasvada.

Üldiselt on ebaküdoonia väga kohanemisvõimeline taim, mis kasvab hästi erinevates kasvutingimustes. Ta sobib kasvatamiseks nii päikeselistes kui ka poolvarjulistel kasvukohtades ning erinevates muldades.

Ebaküdoonia

Ebaküdoonia Kasvatamine

Külmakindlus

Ebaküdoonia on Eestis levinud ilupõõsas ja viljapuu, mis on külmakindel ning talub hästi meie kliimatingimusi. Kuid tuleb meeles pidada, et ebaküdoonia ei ole täielikult talvekindel ning võib vajada talveks kaitset.

Hübriidid Ja Kultuursordid

Ebaküdoonial on mitmeid hübriide ja kultuursorte, mis sobivad hästi erinevatesse kasvutingimustesse. Üks populaarsemaid hübriide on jaapani ebaküdoonia (Chaenomeles japonica), mis on Eestis kõige talvekindlam. Samuti on olemas varavalmivaid sorte, mis sobivad hästi meie lühikese suvega kliimasse.

Viljapuud Ja Tüvipuu

Ebaküdoonia kasvatamine viljapuuna on Eestis üsna levinud ning tema viljad on rikkad C-vitamiini poolest. Tüvipuuks kasvatatakse ebaküdooniat vähem, kuid see on samuti võimalik, eriti kui soovitakse kasvatada ilupõõsana.

Ebaküdoonia kasvatamine on üldiselt lihtne ning ta on vähehooldusvajadusega taim. Teda saab paljundada nii haljaspistikutega kui ka servmiste okste abil. Tuleb meeles pidada, et ebaküdoonia on külmaõrn taim ning vajab talvel kaitset.

Ebaküdoonia Tervislikud Omadused

C-Vitamiin Ja Pektiin

Ebaküdoonia on rikas C-vitamiini ja pektiinide poolest. C-vitamiin aitab tugevdada immuunsüsteemi, parandada vereringet ja võidelda vabade radikaalide kahjustuste vastu. Pektiinid aitavad seedimist, vähendavad kolesterooli taset veres ja reguleerivad veresuhkru taset.

Üks keskmine ebaküdoonia sisaldab umbes 10-20mg C-vitamiini ja 2-3g pektiinaineid. Seega võib ebaküdoonia regulaarne tarbimine aidata säilitada head tervist.

Ravimtaim

Ebaküdoonia on ka tuntud kui ravimtaim. Seda on kasutatud traditsioonilises meditsiinis seedimisprobleemide, kõhulahtisuse, köha ja külmetushaiguste raviks.

Ebaküdoonia lehtedest ja viljadest valmistatud teed on kasutatud ka neeru- ja põieprobleemide, samuti menstruatsioonihäirete korral.

Ebaküdoonia on ka tuntud kui looduslik antibiootikum, mis võib aidata võidelda bakterite ja viirustega.

Kokkuvõttes võib öelda, et ebaküdoonia on tervislik puuvili, mis sisaldab C-vitamiini ja pektiine, mis aitavad tugevdada immuunsüsteemi ja parandada seedimist. Samuti on ebaküdoonia tuntud kui ravimtaim, mida saab kasutada erinevate terviseprobleemide leevendamiseks.

Ebaküdoonia Toiduvalmistamine

Moos Ja Hoidis

Ebaküdoonia moos ja hoidis on suurepärane viis viljade säilitamiseks pikemaks ajaks ning nende kasutamiseks toiduvalmistamisel. Moosi ja hoidise valmistamiseks tuleks ebaküdooniad pesta, koorida ja seemnetest puhastada. Seejärel tuleb viljad tükeldada ja segada suhkruga ning lasta seista üleöö. Järgmisel päeval tuleb segu keema tõsta ja keeta umbes 30 minutit. Kuum moos/hoidis tuleks kuumadesse steriliseeritud purkidesse valada ja kaanetada.

Tee Ja Mahl

Ebaküdoonia tee ja mahl on suurepärased viisid viljade kasutamiseks. Tee valmistamiseks tuleks ebaküdoonia viljad tükeldada ja kuivatada. Seejärel tuleks neid keeta veega ja lasta tõmmata 10-15 minutit. Mahla valmistamiseks tuleks ebaküdooniad pesta, tükeldada ja püreestada. Seejärel tuleks saadud püree läbi sõela suruda ning lisada vett ja suhkrut vastavalt maitsele.

Salat Ja Kompott

Ebaküdoonia sobib suurepäraselt salatite ja kompoti valmistamiseks. Salati valmistamiseks tuleks ebaküdoonia viljad tükeldada ja segada teiste koostisosadega, näiteks sidrunimahla, soola ja aroomsete ürtidega. Kompoti valmistamiseks tuleks ebaküdooniad tükeldada ja keeta vees koos suhkru, sidrunhappe ja aroomsete ürtidega. Kompotti võib serveerida nii soojalt kui ka külmalt ning see sobib suurepäraselt magustoiduks või janukustutajaks.

Ebaküdoonia Säilitamine

Ebaküdoonia on suurepärane puuvili, mis sisaldab palju C-vitamiini ja antioksüdante. Selleks, et säilitada ebaküdoonia värskust ja toitaineterikkust, on oluline teada, kuidas seda õigesti säilitada.

Sügavkülm

Ebaküdoonia saab sügavkülmutada, et säilitada selle värskust ja toitaineterikkust pikemaks ajaks. Selleks tuleb ebaküdoonia pesta, kuivatada ja viilutada. Seejärel tuleb ebaküdoonia panna külmutuskotti või -karpi ning asetada sügavkülma.

Enne kasutamist tuleb ebaküdoonia sulatada toatemperatuuril või mikrolaineahjus. Sulatamise käigus võib ebaküdoonia muutuda veidi pehmeks, kuid see ei mõjuta selle maitset ega toitainete sisaldust.

Septembris-oktoobris

Ebaküdoonia valmib septembris-oktoobris ning seda saab säilitada mitmel erineval viisil. Üks võimalus on ebaküdoonia viilutamine ja suhkruga segamine ning purki panemine. Selliselt säilib ebaküdoonia külmkapis mitmeid kuid ning pakub külmal talvel igati kosutust nii tee sisse pandult kui ka näiteks hommikuse pudru peal.

Teine võimalus on ebaküdoonia kasutamine toorhoidise valmistamiseks. Selleks tuleb ebaküdoonia poolitada ning segada suhkruga. Seejärel tuleb ebaküdoonia panna purki ning hoidistada. Toorhoidis säilib külmkapis mitmeid kuid ning sobib hästi näiteks magustoitude juurde.

Kokkuvõttes on ebaküdoonia säilitamine lihtne ning võimalusi on mitmeid. Sügavkülm või purki panemine suhkruga segatult on vaid mõned võimalused, kuidas säilitada ebaküdoonia värskust ja toitaineterikkust pikemaks ajaks.

Categorized in: